Dragi prieteni,
Având în vedere că ne aflăm în mijlocul unei crize sanitare, umane, sociale și economice fără precedent și tinând cont că Guvernul României trebuie să joace un rol extins, pentru apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor, precum și pentru a ne asigura că oferim cu toți cel mai bun răspuns posibil la coronavirus,
Susțin necesitatea prezentării următorului Manifest privind planul economic şi social, salariile şi bunăstarea românilor afectați de Coronavirus.
Aşadar propun ca tuturor românilor, a căror viață profesională este afectată de coronavirus, să li se asigure bunăstarea şi salariile (I), cât şi un sprijin complet persoanelor bolnave și în izolare proprie (II).
Astfel:
I. Salariile
În contextul crizei coronavirus, Guvernul a făcut anumite anunțuri pentru sprijinirea persoanelor, serviciilor publice și întreprinderilor de la bugetul de stat, dar acestea nu sunt suficiente şi, cu regret recunosc că, actuala guvernare a fost foarte lentă în livrarea unei formule solidare pentru protejarea salariilor.
Din cauza epidemiei de coronavirus, marile companii, cum ar fi producătorii de autovehicule din România şi-au închis fabricile iar mii de angajați au intrat în somaj tehnic, neştiind care va fi metodologia de aplicare privind plata salariilor, Guvernul neavând o soluție clară.
Menționez că țările occidentale, care au avut primele cazuri de coronavirus raportate la sfârşit de februarie, au anunțat planuri majore de subvenționare a salariilor la mijlocul lunii martie, aşadar în numai două săptămâni.
De aceea, următorul grup de oameni trebuie să se afle în centrul acestui plan de subvenționare a salariilor : cei care încă işi exercită activitatea, cei care riscă să își piardă locul de muncă și cei care sunt fără loc de muncă.
Pentru a nu se prăbuşi economia României trebuie indentificate acele activități care nu necesită întrerupere şi a dezvolta un plan pentru menținerea oamenilor la muncă în sectoarele care primează.
O schemă solidă de sprijin ar trebui luată în urma discuțiilor dintre Guvernul României şi sindicate, întreprinderi și societatea civilă. Aceasta ar trebui să ofere un ghid util pentru ceea ce este optim şi de ajutor pentru toți angajații, iar companiile, în urma sprijinului oferit de Statul român, să se angajeze să nu concedieze niciun angajat.
Oamenii nu pot trăi cu 1.346 lei net pe lună, şi de aceea tinând cont de starea de urgență şi că nevoile oamenilor sunt diferite, Guvernul trebuie să vină cu un surplus de 25% la salariu, pentru cei care încă işi exercită activitatea sau pentru cei care riscă să işi piardă locul de muncă şi caştigă salariul minim pe economie. În acest mod se va asigura menținerea locurilor de muncă pentru aceste categorii, continuarea activității cât şi siguranța că angajații, în special din economia autohtonă, nu mai riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați.
Guvernul trebuie să introducă rapid o schemă financiară pentru persoanele care şi-au pierdut deja locul de muncă sau cele care nu lucrează, prin reformarea securității sociale şi introducerea unor măsuri suplimentare pentru sprijinirea financiară a acestora. Potrivit §3 al art. 1 din Constituția României, vedem că “România este stat de drept, democratic şi social..”, iar statul, fiind un stat social aşa cum reiese din legea fundamentală, trebuie să garanteze compensații financiare echivalente pentru toți cetățenii. Propun ca Guvernul României sa vină cu o formulă care să ofere echivalentul salariului minim pe economie tuturor cetățenilor [în prezent venitul minim garantat este cuprins între 10 RON și 527 RON (la o familie cu 5 persoane)], iar acum mă gândesc la cei care nu au un loc de muncă. Imaginați-vă cum trăiesc aceste familii pe timp de criză sanitară fără nici un venit.
Creșterea nivelului de beneficii oferă o anumită alinare pentru cei care nu au un loc de muncă cât și pentru cei care și-au pierdut locul de muncă şi poate produce avantaje economice mai largi pentru a menține unele cheltuieli de consum, de exemplu.
În acelaşi spirit al contextului reformelor de securitate socială, propun ca persoanele care sunt concediate sau se confruntă cu ore reduse, cu diminuarea salariului, şi cei care nu lucrează şi locuiesc în chirii să solicite ajutor de la stat pentru plata chiriilor. În sprijinul persoanelor care întâmpină greutăți în plata chiriilor propun suspendarea evacuărilor pe timpul pandemiei dar şi pe o perioadă de zece luni de la ȋncetarea pandemiei. Aşadar, procedura executorului judecătoresc trebuie suspendată, în parte din motive de sănătate și siguranță publică.
II. Sprijin complet pentru persoanele bolnave sau carantinate
Propun 10 elemente de sprijin care trebuie luate de autoritățile române pentru persoanele infectate cu virusul COVID-19 :
- testarea gratuită a tuturor persoanelor aflate în carantină;
- oferirea gratuită de dezinfectanți chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic şi cloroform;
- oferirea gratuită de măşti de protecție atât bolnavilor, membrilor familiei cât şi în cazul persoanelor care acordă asistență persoanelor bolnave;
- monitorizare de 3 ori pe zi din partea autorităților [tinând cont că unele persoane carantinate sunt sunate o dată pe săptămână de DSP (altele deloc, şi cu greu se poate lua legătura prin telefon cu cei de la DSP)];
- distribuirea de alimente neperisabile sau hrană caldă pentru persoanele vârstnice aflate la domiciliu și a celor carantinate;
- transportul gratuit pentru persoanele singure şi vulnerabile care doresc să-şi procure necesarul minim supravieţuirii;
- sprijin pentru părinții care sunt cadre medicale, în vederea oferirii de către Stat a unei bone pentru copilul lor;
- crearea unui fond de sprijin financiar pentru persoanele infectate cu noul coronavirus (Covid-19) şi acordarea acestuia în cazul deceselor;
- oferirea gratuită de dezinfectanți chimici pentru hotelurile, puse la dispoziție gratuit de către oamenii de afaceri, cantinele sociale, centrele misionare şi sociale, spațiile de cazare şi organismele parohiale care sprijină în mod direct persoanele afectate de pandemie;
- aducerea în ţară cu avionul a românilor din străinătate care solicită acest lucru şi care sunt în imposibilitate de a reveni din cauza anulării zborurilor. Acest lucru se poate realiza prin crearea de curse speciale, prin stabilirea de date fixe şi numai la un anumit număr de persoane, mai mult de 50 persoane de exemplu. Stoparea şi penalizarea mesajelor care interzic românilor reîntoarcerea în țară.
Solicit Guvernului României să introducă cât mai urgent măsurile descrise mai sus pentru sprijinirea : persoanelor infectate cu noul coronavirus (Covid-19), a angajaților, a întreprinderilor mici și a microîntreprinderilor cât şi a independenților [zilierii (persoanele cele mai vulnerabile), sezonierii, persoanele care munceau fără contract de muncă şi care sunt nevoiți să stea izolați la domiciliu] a căror situație nu este reglementată în prezent de programele de finanțare ale guvernului.
Nu neg că măsurile prezentate mai sus nu vor suporta costuri semnificative pentru Guvern, dar soluțiile nu sunt fără precedent sau diferite față de ceea ce celelalte guverne au adoptat deja în întreaga lume.
Vă mulțumesc. Doamne ajută și multă sănătate!!!
Antoniu TUDOR