Teoria ca teoria, dar practica ne omoara. De ce efectuarea unui stagiu ?
Ce este un stagiu ?
Potrivit DEX cuvântul stagiu ȋnseamnă « timp de practică pe care trebuie să il facă un începător pentru a dobândi experiență în profesia sau specialitatea sa ». Subliniem că, pentru cuvântul stagiu, este foarte utilizat anglicismul internship, ambele având acelaşi ȋnteles.
În opinia noastră stagiile întruchipează startul (cu succes) ȋn carieră, pe care ne vom strădui cu atenție şi trudă să o construim odată ce am ratat ocazia efectuării stagiului potrivit. Stagiul reprezintă oportunitatea prin care poți obține experiență practică ȋn domeniul de interes al fiecăruia.
Încercăm să venim cu o serie de informații folositoare viitorilor stagiari pentru ca aceştia să fructifice cât mai mult acest « timp de practică » şi care le poate schimba ȋntreaga viață.
De ce efectuarea unui stagiu ?
Scopul omului în viață este găsirea fericirii, atât ȋn familie cât şi la locul de muncă, iar un proverb spune « găseşte-ți un loc de muncă pe care ȋl iubeşti şi nu vei munci o zi ȋn viața ta ». Un stagiu este o oportunitate de a-ți găsi fericirea prin descoperirea anumitor aspecte pe care nu le știai despre o profesie și de a verifica dacă aceasta corespunde cu adevărat năzuințelor tale.
Efectuarea unui stagiu își propune, ȋn primul rand, să vă ajute să descoperiți lumea muncii, dar mai ales este o modalitate pentru instituții de a recruta candidații, deci o buna oportunitate de angajare care nu trebuie deloc neglijată. Afirmăm cu toată convingerea că stagiul este o modalitate de a fi identificat de angajatori, deci este un mijloc de angajare prealabilă.
Chiar dacă nu este mereu obligatorie efectuarea unui stagiu, ea ar trebui să fie primordială pentru fiecare student sau absolvent. Ca stagiar, vei avea un îndrumător care îți va oferi sarcini de îndeplinit într-un interval de timp specificat.
Stagiarul trebuie să aibă dorința de a ȋnvăța cât mai multe abilități profesionale, să fie precum un burete care absoarbe cât mai multe informații. Acestea din urmă vă vor permite să vă adaptați la un panel cât mai larg de sectoare sau ramuri de activitate, şi va reprezenta un plus real în CV.
Mai mult, chiar şi teoria, uneori prea stufoasă sau abstractă, este mai bine ȋnteleasă ȋn urma efectuării unui stagiu, deoarece stagiul este într-adevăr în contact direct cu informațiile predate în timpul cursurilor, astfel încât permite o aplicare directă, concretă ; fiind complementar școlii. Aşadar, efectuarea unui stagiu ne permite să punem cunoștințele în practică și să câștigam experiență profesională.
Experiența dobandită ȋn urma efectuării unui stagiu ne permite să ne adaptăm condițiilor de muncă, să înțelegem comportamentul colegilor şi, de ce nu, să fim atenți să nu ne comportăm la locul de muncă ca în viața privată.
In urma efectuării stagiului nu trebuie neglijat faptul de a păstra legătura cu colegii din timpul stagiului, aceasta va constitui prima rețea profesională care va fi de folos in căutarea viitorului loc de muncă.
Stagiul va rămâne întotdeauna cea mai bună modalitate de fi conştient de ceea ce îți place și de ceea ce nu îți place să faci ȋn viata profesională.
Unde găsim un stagiu ?
În primul rând ȋn mediul universitar, ȋn rândul profesorilor, putem găsi cele mai bune informații despre căutarea unui stagiu. Rețeaua profesională a fiecărui elev, student şi absolvent care caută un stagiu este de asemenea un alt vector principal ȋn găsirea lui. Internetul rămâne de asemenea o sursă importantă ȋn găsirea unui stagiu.
În capitala Europei, printre cele mai gratifiante stagii dar şi cele mai cautate de către studenții români sunt : Comisia Europeană, Parlamentul european, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European, Ombudsmanul european, Banca Centrală Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Curtea de Conturi a UE, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Ambasada României în Regatul Belgiei, Consulatul României la Bruxelles şi LSRS Belgia.
În timpul postularii pentru obținerea unui stagiu, trebuie să avem suficiente informații despre instituția aleasă, domeniul său de activitate şi modul în care este structurată.
Trebuie specificat că un stagiar poate să fie plătit sau neplătit, ambele variante fiind la fel de valorizante ȋn ochii profesionişti ai unui angajator.
În concluzie, recomandăm candidaților să profite de toate aceste lucruri descrise mai sus pe ȋntreaga perioadă de desfăşurare a stagiului, să asimileze cât mai multe informații practice şi le dorim mult succes tuturor !!!